top of page

Gyógytorna vs. TSMT mozgásfejlesztés

Nagyon sokan azt hiszik, hogy a mozgásfejlesztés (pl.: TSMT) az nem más mint egy gyógytorna. Pedig ez nem így van. A gyógytorna egy jobb testtartás megszerzésének, vagy például egy esetleges gerincfájdalom megszüntetésének kiváló eszköze. A TSMT ezzel ellentétben az idegrendszer érlelését valósítja meg.

Gyakorlással minden megoldható?

Nem! A szűlök egyik legnagyobb tévedése, hogy azt hiszik, hogy a gyerek tanuási problémáit gyakorolással megoldhatja. Számos tanulási probléma, figyelemzavar, gyenge finommotorika (pl.: szépírás) hátterében idegrendszeri éretlenség áll.

Miben különbözik ez a torna más edzésektől?

Nem ugrabugra tornáról vagy táncról van szó. Nem az a lényeg, hogy a gyerek ügyesedjen (az mellékes eredmény) vagy, hogy élvezze. Ez nem csak egy torna hanem az egyén vagy a csoport problémájára tervezett terápia, ingerpótlás mely a kéreg alatti szabályzás eltéréseit rendezi az idegrendszerben.

A családban azt mondják "majd kinővi..", "majd beérik..", "én is ilyen voltam..". Valóban csak meg kell várni?

Az egyénre szabott tréning egy kötött feladatsor. Óvodáskorú gyermeknél talán ez az első kötelező feladat az életben. Természetes lehet egy ideig némi ellenállás, de a terápia során kitartónak kell lenni a gyermek érdekében. Egy olyan módszer van a kezünkben, amivel a gyermek egész életére biztos alapokat adhatunk. Mindezzel fejlődik a kötelesség, feladat és szabálytudat ami mind az iskolai beválás alapfelvétele. Legtöbb esetben a tréninggel eltöltött idő, egy közös családi együttlét, amikor a család kizárólag a gyermekre figyel együtt énekel, mondókázik és tornázik. Mindez nagyon jó hatással van a szülő - gyermek kapcsolatra.

Nehezen tudom rávenni a gyereket. Mit tegyek?

Ha a gyermekével foglalkozó szakemberek válaszai után még úgy érzi, hogy kételyek maradtak Önben mert a gyermek kortársaihoz képest több területen is elmarad, ügyetlenebb, gyengébben teljesít, figyelmi problémái vannak, akkor érdemes felkeresni egy erre szakosodott szakembert egy vizsgálat miatt. A felmérés objektív, egyértelműen kiderül, hogy kell-e az Ön gyermekének terápia vagy nem.

Az óvónő, tanárnő vagy az orvos azt mondja, semmi baj, de én érzem, hogy a gyerekemmel valami nem ok. Mit tegyek?

Sok mindent örökölhetünk a felmenőinktől így lehet, hogy ugyanezektől a problémáktól apa vagy anya is szenvedett gyerekként. Az is valószínű, hogy a későbbi tanulmányokra, felnőttkorra kiható maradványtünetek maradhatnak. Ezért fontos, hogy a szenzitív életkorban amikor még képlékeny az idegrendszer felfigyeljünk az elmaradásokra és korai tünetekre, és az egyénre szabott terápiával megoldjuk azokat.

bottom of page